
Eşeysiz Üreme Nedir? Eşeysiz Üreme Çeşitleri Nelerdir?
Eşeysiz üreme, yalnızca tek bir canlıdan, yeni canlılar üremesi olayıdır. Genellikle, basit ve gelişmemiş canlı türlerinde gözükür. Eşeysiz üremenin temelinde, mitoz bölünme bulunur ve bu üreme sonucunda, meydana gelmiş olan canlılar, atası ile aynı özellikleri göstermektedir. Tamamen aynı kromozom ve proteinleri taşımakta olan yavru canlılar; ancak mutasyonlar yolu ile farklılıklar oluşturabilmektedirler. Oldukça hızlı bir üreme çeşidi olup, dakikalar içerisinde, binlerce yeni canlı oluşabilir. Bu üremenin, hızlı bir şekilde gerçekleşmesinin nedeni, ilkel canlılarda görülmesi ve bu canlıların yaşamlarını sürdürme ihtimallerinin, çok daha zor olmasıdır. Bunun yanı sıra, mitoz bölünmenin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi, bakteri ve virüsler nedeni ile oluşmakta olan hastalıkların da, hızla yayılmasına neden olmaktadır.
Eşeysiz Üreme Çeşitleri
Bölünerek Çoğalma: Amip ve bakterilerde görülmekte olan bu yöntem ile eşeysiz üreme oluşmaktadır. Bölünme, enine, boyuna ya da düzensiz bölünmeler şeklinde olabilmektedir. Kalıtsal özellikler birebir aynı olmakla beraber, sitoplazma büyüklüğünden dolayı, hücrenin hacmi farklı olabilmektedir.
Tomurcuklanarak Üreme: Kimi mantar türlerinde, parazit bitkilerde ve tek hücreli canlılarda görülmekte olan bu üreme çeşididir. Yavru hücreler, ana hücreden çıkan bir tomurcuktan meydana gelmektedir. Zaman ile ana hücreden ayrılarak, yalnız bir hücreye dönüşür.
Rejenerasyon İle Üreme: Normal şartlar altında, üreme değil bir yenilenme ve onarım türü olarak kabul edilen rejenerasyon, kimi çok basit yapılı canlılarda üreme çeşidi olarak da kendini gösterebilmektedir. Rejenerasyon yeteneği, canlıların gelişmişlik düzeyi hakkında bilgi verir.
Spor İle Üreme: Spor ile üreme, ana eşey hücrelerinin spor üretimi ile olan üreme çeşididir. Üretilen sporlar, gelişir ve yeni canlıları ortaya çıkarır. Genellikle, tek hücreli, dokusal oluşumu gözükmeyen canlılarda görülür.