Çikolata Bağımlılığı Nedir?
Çok kısa sürelerde sürekli olarak çikolata yiyorsanız ya da olur olmaz zamanlarda sıkça çikolata yeme isteği duyuyorsanız; çikolata bağımlısı olma olasılığınız çok yüksek. Yakın zamanda yapılan araştırmalar sonucunda anlaşılmıştır ki insan beyni bazı besinlere bağımlılık duyabiliyor.
Neden Çikolata Yeme İsteği Duyulur?
- Yasaklar: Kilo verme ya da sağlık sorunları nedeniyle çikolata yemek konusunda kendinize yasaklar koymuşsanız; zaman geçtikçe çikolata yeme isteğiniz artış gösterecektir.
- Streste belirgin azalma: Karbonhidrat barındıran yiyecekler enerji sağlayarak stresin azalmasını sağlar. Stres durumlarında çoğunlukla karbonhidrat içeren besinler tüketmek istersiniz ve çoğu kişinin bu tercihi çikolata yönünde gerçekleşir.
- Hormonlar; Özellikle kadınların özel günlerinde değişiklik gösteren hormonlar sayesinde tatlı yemeye özelliklede çikolata yemeye eğilimlerinde artış olur. Yalnızca özel günlerde de değil; strese bağlı hormonal dengesizlikler, depresyon durumlarında da çikolata isteğinde artış olur.
- Çikolatanın formülü: Çikolata içerisinde endorfin üretimini sağlayan fenletylamin maddesini barındırır. Vücut tarafından endorfin üretilmesi halinde kişiler kendilerini daha iyi hissetmeye başlar.
Çikolata Bağımlılığından Nasıl Kurtulabilirsiniz?
Çikolata yemeyi aniden keserseniz ve kendinize yasaklar koyarsanız; bu durum tam tersi bir etki oluşmasına neden olabilir. Hiç yememeyi hedeflerken aksine daha sık yiyor olarak bulabilirisiniz kendiniz. Günlük yediğiniz çikolata miktarının bir paket olduğunu varsayarsak; sonraki günlerde minik minik azaltarak ilerleyen zamanlarda tamamen bitirmiş olabilirsiniz. Aniden çikolata yemeği keserseniz; birkaç gün sonrasında normalden kat kat fazlasını tüketmiş olduğunu görebilirsiniz.
Öncelikle çikolata bağımlılığını kafanızda bitirmelisiniz. Aşırı çikolata ve tatlı tüketmenin kilo problemlerine ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğinin bilincinde olmalı ve asla unutmamalısınız. Çikolata yemeyi azaltmayı sadece bağımlılık tedavisi olarak görmeyip; sağlıklı yaşamın bir gereği olduğunu anlamaya özen göstermeniz gerekiyor.