
Bilimsel Sınıflandırma Nedir?
Dünya üzerinde, milyonlarca farklı canlı bulunmaktadır. Bu canlıları, daha iyi tanıyabilmek ve inceleyebilmek için; sınıflandırma, oldukça önemli bir konudur. Sınıflandırma, canlıların ortak özelliklerine göre yapılmaktadır. Bu zamana kadar, pek çok sınıflandırma çeşidi kullanılmış olsa da, insanlık üzerinde en çok etki yapan sınıflandırmalar, 2 tanedir. Bunlar; ampirik ve filogenetik sınıflandırmadır.
Ampirik Sınıflandırma
Ampirik sınıflandırma, yapay sınıflandırma olarak da bilinmektedir. Bu sınıflandırma, aynı görevde kullanılmakta olan organların benzerliği göz önüne alınarak yapılmaktadır. Uzun yıllardan beri, ampirik sınıflandırmanın geçerliliği kalmamış olsa da, hala kimi kişiler tarafından kullanılabilmektedir.
Ampirik sınıflandırmanın, günümüzde yeterli görülmemesinin nedeni, canlıların akrabalıklarının, protein miktarları ve çeşitlerine göre belirlendiğinin kanıtlanmasıdır. Ampirik sınıflandırmanın örnekleri arasında, insan ayağı ile ördek ayağı, balığın solungacı ile kuşların akciğerleri gibi ikililer yer almaktadır. Bu organlar, analog organlar olarak da adlandırılmaktadır.
Filogenetik Sınıflandırma
Filogenetik sınıflandırma, canlıların ortak kökenleri dikkate alınarak yapılmaktadır. Bu sınıflandırmada, organların kullanım amaçları önemli görülmemektedir. Önemli olan, homolog organ benzerlikleridir. Homolog organın anlamı ise; köken ve doku bakımından aynı ya da benzer anlamına gelmektedir. Kimi homolog organlar, görev bakımından da aynı işlevi görmektedir.
Filogenetik sınıflandırma da, proteinler, büyük bir önem arz etmektedir. Proteinler, canlıların RNAları tarafından yapılmaktadır. RNA ise; DNA tarafından oluşturulmaktadır. DNA, canlının genetik kodlamasıdır ve kromozomları oluşturmaktadır. Bu neden ile protein benzerliği fazla olan canlıların, akrabalık ilişkileri daha yakındır.
Sınıflandırma Basamakları
Canlıların sınıflandırılması sırasında, tür, cins, familya, takımı, sınıf, şube ve âlem basamakları kullanılır. En küçük basamak, tür iken; en geniş basamak âlemdir. Sınıflandırma basamaklarının sırasının akılda kalması için; ‘’Türkiye cumhuriyeti futbol takımı sert şut attı.’’ Cümlesinden yararlanmak mümkündür.