Bilgisayar Oyunlarının Çocuklar Üzerindeki Etkileri
Bilinen ilk bilgisayar oyunu 1970’li yıllarda ortaya çıktı. Bilgisayar oyunları çıktığı andan itibaren çocuklar üzerindeki olumlu ve olumsuz etkileri araştırılmaya başlanmıştır. Yapılan araştırmalara göre belirli yaş gruplarından çocukların % 70’ i bilgisayar oyunlarını kullanıyor. Bilgisayar oyunlarının sayısı ve çeşidi arttıkça çocukların bu oyunlarla vakit geçirme süresi de artmıştır. Hatta artık çoğu çocuk hiç dışarı çıkmadan vakitlerinin tamamını bilgisayar başında geçirmeye başladılar.
Bilgisayar Oyunlarının Olumlu Etkileri
- Algı seviyesinin artmasına ve motor becerilerinin gelişmesine yardımcı olur.
- Ekip çalışması başarısını artırır ve problem çözme kapasitesi gelişir.
- Karar verme yetisini hızlandırır. Doğru kararı verme konusunda faydalıdır.
- Kısa süreli belleği geliştirir.
- Başarı duygusunu ve azmi aşılar. Kazanma ve kaybetme duygularını öğretir.
- Karmaşık durumlar karşısında en doğru davranışın sergilenmesinde yardımcı olur.
- Konsantre yeteneği gelişir ve plan yaparak sonuca ulaşmayı öğrenirler.
- Pratik yapma yeteneğini geliştirir ve öğretir.
Bilgisayar Oyunların Olumsuz Etkileri
- Uzun süre bilgisayar başında vakit geçirilmesi; fiziksel sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Bu sağlık bozukluklarından bazıları; obezite, uyku bozuklukları, kas hastalıkları, iskelet bozuklukları, baş ağrıları, el bileği sıkıntıları ve yüksek tansiyon gibi problemlerdir.
- Bilgisayar oyunu türüne göre de farklı sorunlara sebep olurlar. Aşırı şiddet içerikli oyunların, çocuklarda agresiflik oluşturduğu belirilenmiştir. Aşırı kavga, ölüm gibi öğeler içeren oyunlar çocukların öfke kontrolü problemini yaşamasına neden olmuştur.
- Bilgisayar oyunu esnasında çocukların, kavga etme, küfür etme gibi davranışlarında artış olduğu tespit edilmiştir.
- Aşırı derece bilgisayar oyunları oynayan çocukların, eğitimlerini aksatması kaçınılmaz bir olumsuzluktur. Hatta zaman içerisinde sadece oyun oynamak için okula gitmeme gibi durumlar söz konusu olabilir.